Tag til Tyrol om sommeren

Der er smukt, masser af plads og rimelige priser

Tekst  & foto: Ole C. Jørgensen

   Turisthøjsæsonen i Tyrol – og for den sags skyld resten af Østrig – er om vinteren. Men på en måde er det noget uretfærdigt. For sommeren i bjergnationen er mindst lige så smuk, mere afvekslende og spændende at gæste. Og oplevelsesmulighederne er langt større.

Man bliver ikke træt af at kikke på de smukke alpelandskaber, som melder sig uanset, hvor man kikker hen.

  Men sådan er det. Og skulle man være i tvivl, kan man bare kaste et blik på hotellernes prislister. Det koster sådan stort set 75 procent mere at holde skiferie. Ifølge turistkyndige er fordelingen af turister vinter og sommer 80/20.

  Derfor kører mange byer i Tyrol på vågeblus om sommeren. En af undtagelserne er dog den lille by Westendorf, som ligger i en smuk dalsænkning mellem Innsbruck og Salzburg.

Westendorf blev årets landsby i 1998. Selv om det er et par år siden, hæger byen fortsat om sit ry med meget velholdte små anlæg overalt og i det hele taget en ren by.

  Blot 4000 sjæle har fast bopæl her. I vintersæsonen mere end fordobles befolkningstallet og om sommeren øges det alt efter tidspunktet med højest et par tusinde.

  Vi – 38 gæster i den modne alder – er efter et par dages transit ned gennem Europa bragt hertil af Gislev Rejser. Vi er på det, som i branchesprog karakteriseres som en klassisk busrejse. Altså en rejse uden de store dikkedarer og til en gammelkendt destination.

  Westendorf siges at være danskernes foretrukne feriested i Tyrol. Og ganske rigtigt. Trods tidligt på sommersæsonen møder vi danskere mange steder.  De fleste er såkaldte busturister. Men biler med danske nummerplader er bestemt heller ikke ualmindelige.

  Der er hyggeligt og for den sags skyld meget trygt her i den lille bjerglandsby i 800 meters højde omgivet af et monomentalt bjerglandskab på snart sagt alle sider. Det er en lise for sjælen at trisse rundt i de snævre gader med de maleriske bygninger.

Der er højt til loftet i Tyrols storladne landskab. Og her fra udsigtsterrassen nord for Jenbach er der ikke så meget at snakke om. Nyd blot landskabet. Vi lader det stå et øjeblik.

   At det er en populær destination ses af, at Gislev Rejser ikke mindre end ni gange i denne sæson udbyder busrejser til Westendorf. Og flere af vore gode medrejsende kan da også skilte med, at de har været her indtil flere gange før.

Tyroler-dag

  På vores første solbeskinnede morgen i Westendorf bliver vi afhentet af tyrolermusikeren og showmanden Andreas Aschaber på Hotel Briem af hans såkaldte bummelzug. En bjergtraktor forklædt som lokomotiv og en hænger udformet som en togvogn.

Bummelzug – den forklædte traktor og trækvognen med godt 30 passagerer – har ad snoede bjergveje og smukke landskaber bragt os op til alpekroen ”Gassnerwirt”, hvor en lækker kollektion af egnens lokale charcuteri-varer venter os tillige med festlig tyroler-underholdning.

   Mange steder kan man dumpe ind for at nyde en forfriskning med udsigt eller til lidt frokost og ikke mindst iagttage bylivet. Tyrolerne er et gemytligt og venligt folkefærd, som helt tydeligt ikke forsager de ting, som forsøder livet. 

  Der hersker en forventningsfuld munterhed fra starten. Vi skal på brettljause – frokost med pålæg og snaps på alpebeværtningen Gassnerwirt hos familien Eisenmann. Fra hvis terrasse, der er en imponerende udsigt.

Apfelstrudel mit schlagsahne skal man prøve. Også selv om det er en bastant sag at sætte til livs. Det er ikke for meget sagt, at man efterfølgende føler sit personlige tyngdepunkt sænket en halv snes centimeter. Men det smager pokkerme godt – hvis man er til de søde sager. Så vores værtinde på alpekroen ”Gassnerwirt”, frau Eisenmann har let ved at lokke os.

  Umiddelbart kan det lyde lidt turistet. Men godt akkompagneret af skummende Keiser-fadøl, en lille obstler (snaps) og et lækkert slagterbræt med et bredt sortiment af egnens charcuteri varer får vores tyrolerven snart rystet selskabet sammen.

  Først med ægte tyrolermusik ledsaget af forskellige gags. Og senere med en række indslag, som fordrer vores aktive medvirken.

Der er stil på, når Westendorfs væbning med musikken i spidsen trækker op for at fejre sejren over svenskerne i 30 års krigen for mere end 300 år siden. Læg mærke til pigerne i front. De bærer på en lille romtønde, og mellem fingrene tre tinbægre. Angiveligt for at kunne udskænke til værdigt trængende. Vi så dem dog ikke i aktion denne dag.

  Således får flere af deltagerne lejlighed til at prøve kræfter med en rigt udstyret rumsterstang, musikbækkener og et besynderligt spillebrædt med alskens lydeffekter. Alt sammen til de øvriges udelte begejstring og bifald.

  Desuden skal vi hilse og sige, at hatte-konkurrencen kræver øvelse. Altså den, hvor man i en rundkreds flytter sidemandens hat til sit eget hoved. Og hvor det er ud, hvis man taber hatten.

En del af bondehæren, som stoppede svenskerne i 30 års krigen, var til hest. På mindedagen mødes ryttere fra området til en højtidelighed i den nærliggende by Brixen. Her følges detachementet fra Westendorf på vej af en velvoksen menneskemængde.

  Så er der malkekonkurrencen. Et ophængt plasticyver med kalkvand udfordrer deltagerne. Det ser måske let ud. Men flere må sande, at det er det ikke. Til stor morskab for resten af selskabet.

  Vi slutter eftermiddagen af med en Østrigs-specialitet: Apfelstrudel mit schlagsahne. En solid sag, som på den nærmeste flytter ens personlige tyngdepunkt en halv snes centimeter nedad. Sådan føles det i hvert fald. Men for pokker, hvor smager dette eksemplar af kagen godt.

Når der er lidt langt mellem kunderne, kan man lige så godt fordrive tiden med lidt mobil-snak. Den kvindelige kaperkusk og hendes vovse har tydeligvis interessen rettet mod andre ting end kunderne.

Alpe-spektakel

   På sin vis er det en strabadserende busferietur, hvis man deltager i alle udflugter og arrangementer. Ud over de fire køredage er der aktiviteter hver af de resterende fem dage. Hvis man da ikke springer en udflugt eller to over og bare nyder tilværelsen.

Nok er det ikke Oktober-festival i München, hvor velproportionerede serveringsdamer er i stand til at bære litervis af øl. Men vores veninde i Alpenrosesaal er bestemt ikke tabt bag en vogn. En halv snes store skummende fadøl ad gangen bærer hun uden besvær til bordet under koncerten med Alpenspektakel

   En ting bør man dog nå. Onsdagskoncerten med Alpenspektakel i den store AlpenrosenSaal midt i byen. Det er i den grad en spektakulær oplevelse, som tydeligvis deler vandene. Det alternative orkester, som er kendt i Danmark fra utallige koncerter over hele landet og i TV, har til i år strikket et slags show sammen.

  Det er en sag for feinschmeckere.  Ensemblets fire musikere er intet mindre end fremragende på deres instrumenter og til det vokale. Men hovedparten af forestillingen er helliget en række mere eller mindre sjove gags, og kun glimtvis får vi eksempler på deres musikalske formåen.

Tre kanonskud

  Det er måske så meget sagt, at folk bliver kastet ud af sengene. Men der er givetvis en eller anden turist, som får en brat opvågning, da tre drønende kanonskud klokken syv om morgenen får ruderne til at klirre i den lille alpeby.

Der er gang i messingsuppen, når westendorferne fejrer både Kristi Legemsdag og årsdagen for sejren over Svenskerne i 30 års krigen. Flot ser det ud når orkestret marcherer i positionen. Ikke mindst medlemmerne af det smukke køn lyser op i landskabet.

  Og den buldrende tordenlyd, som yderligere forstærkes gennem daltunnelen op mod Kitzbühel, får de vågne til at holde på hat, stok og briller.

  Det er indledning på den kombinerede minde- og religiøse Fronleichnam den 4. juni, som samtidig er højdepunktet på denne busrejse.

  Groft sagt er formiddagen helliget den katolske feiertag Fronleihnam – Kristi Legemsfest. Men den har også stærkt islæt af markeringen af områdets frihedskamp for mere end 300 år siden. Nemlig den dag, da en forenet bondehær fra Tyrol i dalsænkningen ved Brixen stoppede de hærgende svenske tropper i 30 årskrigen.

  Dagen domineres af store prosessioner gennem byen med et imponerende tableau af hellige symboler med præsten i front, væbningen med de våben man stoppede svenskerne med, brandkorpsets repræsentanter, ryttere og meget andet. Sådan som kun tyrolerne kan det.

Det er ikke nogen let øvelse, at bære dette religiøse symbol rundt i hele Westendorf i forbindelse med fejringen af Kristi Legemsdag. Men de unge piger går friskt og med stor alvor til opgaven.

En himmelsk godbid

  Ingen busrejse uden frokost i det fri. Egentlig er der lagt op til, at vi skal have en madpakke med på udflugten til Tyrols største sø Aschensee, hvor vi om eftermiddagen skal sejle med en af turdamperne.

Så kan det dårligt blive mere hyggeligt og stemningsfuldt. Rejseleder Lillian Vad Lauridsen og chauffør Brian Meldgaard lægger sidste hånd på en lækker frokost med lokale specialiteter ved Østrigs højest beliggende sø, Achensee. Her godt 900 meter over havet overflade bliver det til en himmelsk godbid.

   Men chauffør Brian Melgaard og rejseleder Lillian Vad Laursen kommer heldigvis med et forslag, som straks vinder tilslutning. Brian vil købe ind hos den lokale slagter, bager og grønthandler og på medbragte borde ved Aschensee’s bred vil der blive serveret.

  Med militær præcision dirigerer chauffør-Brian slaget. Køkkenhold bestående af fire kvindelige gæster og opvaskehold med fire mænd udpeges hurtigt.

  Og selv om vi er på feltfod, går Brian ikke på akkord med fødevarehygiejnen. Under behørigt opsyn får de fire køkkenerfarne kvinder besked om at spritte fingrene og trække i et par gummihandsker.

  Det friske lækre slagterpålæg med diverse samt lokale oste forhøjer naturligvis stemningen. Men – helt ærligt – selv en kogt tysk brockwurst fra glas med et smuldrende pølsebrød, sennep og ketchup ledsaget af en halvlunken dåsepilsner vil i disse naturskønne omgivelser have smagt som en himmelsk godbid.   

  Trods sin enkelthed her ved søbredden med det maleriske omkransende bjerglandskab er det med garanti en stund, som alle vil mindes med stor veneration.    

   Men alting får en ende. På ottendedagen inden varmen har fået alt for megen magt tager vi afsked med hotel Briem og en vinkende frau Christine Briem og sætter kursen nordpå. Med overnatning på hotel Stadt Braunatal lidt nord for Kassel går det usædvanlig glat op gennem ”preusser-banen”.

  Og efter den obligatorisk afsluttende proviantering hos Otto D. kører vi over grænsen og spredes for alle vinde. For mange en tur, som trods sine ni dages længde, opleves alt for kort.

HOTELCHECK:

Værelser med udsigt

Der er orden i tingene på hotel Briem

Tekst & foto: Ole C. Jørgensen

  Fra de fleste værelser på det tre-stjernede Hotel Briem i Westendorf der er formidabel udsigt til Tyrols utroligt smukke alpelandskab. Allerflottest naturligvis fra værelserne på facaden, som i de fleste tilfælde også har altan med de traditionelle altankasser fyldt med farverige blomster.

Det er lige før billedet ikke yder Hotel Briem fuld retfærdighed her i sommersolen. For det ligger virkeligt smukt omkranset af alpeskråninger, hvor blandt andre små bjergtraktorer, som flittige myrer, høster foder til kvæget.

  I det hele taget ligger hotellet i en ren idyl. Westendorf er i 1998 kåret som årets europæiske landsby. Og det gør man tydeligvis meget for fortsat at leve op til. Umiddelbart føler vi, at hotellet ligger i en dal. Det gør det måske også, men det er altså i godt 800 meters højde, hvor bjergluften fornemmes frisk og ren.

  Selv om hotellet tydeligvis har sin storhedstid i vintersæsonen, så er der også fyldt op en del af sommersæsonen med busrejse-selskaber, samt enkelte selvkørende turister.

Hotellets ejer, frau Briem, er venlig og smilende, uden at det dog går ud over hendes aldrig svigtende evne til at overvåge, at alt fungerer.

  Hotellet drives af frau Christine Briem og hendes søn. Og det er uden slinger i valsen. Her hersker synlig orden, tingene fungerer, og der er pinligt rent overalt. Selv de udendørs vindueskarme tørres hver dag af.

  Værelserne er enkle og vidner om, at det generelt ikke er her, man opholder sig det meste af tiden. Men der er, hvad der skal være, og de er både funktionelle og pænt store.

Værelserne er generelt store og funktionelle, selv om designet efter dansk smag er lidt tungt.

  Stilen er den lidt tungere østrigske landsbystil. Der er to gode senge, et lille spisebord og to behagelige stole, mens det lidt aldrende TV med masser af kanaler står på et lille skrivebord.

  Safe-boksen er noget af det mest specielle vi har oplevet. Den er af træ og indbygget i et klædeskab. Umiddelbart lidt utrygt. Men et nærmere eftersyn godtgør, at den altså ikke lige er til komme ind i uden nøgle med mindre man splitter hele klædeskabet ad.

Det har Deres udsendte alligevel aldrig set før. En træ-safebox. Men måske sikker nok. I hvert fald skal man splitte hele klædeskabet ad, hvis man vil ind i den. Og det vil nok kølne de fleste tyveknægte interesse.

  Badeværelset er velindrettet med bruseniche og god afsætningsplads. Der er en rimelig hårtørrer og der skiftes håndklæder hver dag, selv om man ikke beder om det.

Badeværelset funger godt, og håndklæderne skiftes hver dag, selv om vi ikke har bedt om det.

  Der er adgang til internet på hotellet. Men det koster fem euro for to timer, og man kan kun gå på nettet i området ved receptionen.

 Fællesarealerne omfatter både en pæn stor bar og cafeområde samt en dejlig udsigtsterrasse, hvor man meget let kan falde i staver over alpepanoramaet. Desuden er der en stor og pænt udsmykket aftenrestaurant og et lidt mindre lokale til aftenunderholdning. Det er muligt at låne liggestole i hotellets yderst velholdte have.

Smuk, lys og hyggelig restaurant. Dertil en effektiv servering af solid landkost i store portioner.

  Om vinteren er der forskellige wellness-faciliteter, som mod lidt ekstrabetaling også kan åbnes om sommeren.

Skulle det være lidt frokost. Lækkert bræt med forskelligt slags pålæg og tilbehør. Blot seks euro på Hotel Briem og dertil en lokal Kaiser bier for 3,20 euro. Her kan man virkelig tale om, at der er et misforhold mellem pris og kvalitet – til den gode side.

  Der er absolut value for money i sommersæsonen. Et dobbeltværelse med morgenmad kostede 505 kroner. Det stiger til 560 kr i højsommeren. Med halvpension koster det 622 kr.

  Men i snesæsonen, hvor alle beboelige kvadratmetre i Westendorf er optaget, stiger prisen for et dobbeltværelse for to personer med morgenmad til 945 kr.

Overnatning foretaget 31. maj – 4. juni 2015.

FAKTABOKS:
Hotel Briem
Dorfstrasse 29
6363 Westendorf
Tyrol
Østrig
www.hotelbriem.com

Vox-Pop

Flemming Christensen, Sønderborg: Det er blevet til en snes busrejser gennem årene. Vi tager bussen, fordi vi gerne vil have sjælen med, når vi rejser. Så vi foretrækker at tage bussen på ferie. Det er 19 år siden vi var i Tyrol sidst. Så nu syntes vi tiden var inde til at komme igen. Tyrolerne er meget hjertelige, og det kan vi godt lide.
Aase Sørensen, Graasten: Jeg har hørt så meget om Tyrol og har i mange år gerne villet derned. Når det blev nu skyldes det, at datteren – Janne Sørensen, Skanderborg – pressede på og selv tog med. Vi synes busrejser er en behagelig rejseform. Og det generer os ikke, at skulle tilbagelægge mange hundrede kilometer. Det har været en rigtig hyggelig tur i selskab med mange gode mennesker og med mange store oplevelser.
Kurt Finn Andersen, Brenderup: Det er niende gang jeg er i Tyrol, og det er ikke sidste gang. Det er først og fremmest, fordi det er så hyggeligt at gæste Westendorf og selvfølgelig også de smukke landskaber. Jeg kan ikke lide at flyve, og synes at busrejser er langt det bedste.
Tove Skov, Nyborg: Vi vælger busrejserne, fordi vi er blevet trætte af al det bøvl, der er med flyrejser. Det er behageligt blot at aflevere sin kuffert ved bussen i Danmark og så blive bragt direkte til hotellet, hvor vi skal bo. Så er det også langt mere hyggeligt. Det blev Westendorf, fordi en af udflugterne på denne tur går til krystalproducenten Swarovsky, siger Tove Skov, som er turens alderspræsident med sin 90 år og som også denne gang er ledsaget af datteren Annette Krum, Nyborg.

Cykling er den helt store dille i Tyrol. Og det er ikke kun turisterne, som træder jernhesten. Med de mange stigninger, er en el-cykel dog tilrådelig. Med mindre man er en af de mange sportstrænede – som vores veninde her i elegant sprint.
Det ser farligt ud, når dristige paraglidere udfører deres ekvilibristiske tricks højt oppe under himlen. Ind imellem er der så mange af dem, at det synes at være et helt held, at ingen ramler ind i hinanden.
Det er selvfølgelig smag og behag om man kan lide Tyrols udsmykkede bygningskultur med altankassernes farvestrålende blomster. Men malerisk ser det ud, og medvirker til den atmosfære af ro og ordentlighed, som er et af Tyrols kendetegn.
Engelberth Aschaber står for den festlige og musikalske torsdagsunderholdning på Hotel Briem. En fantastisk musiker, som mestrer stort set alle underholdningsgenrerne.
I næsten 30 graders varme, stillestående luft og under en ubønhørlig sol er det ingen spøg at skulle stå til parade på Westendorf torv. Men denne smukke repræsentant for den kvindelige del af optoget, ser ud til at klare det fornemt.
Det religiøse og farvestrålende optog denne årle morgen i Westendorf omfatter også de vordende konfirmander. Pigerne udgør i deres hvide kjoler en smuk kontrast til de mange andre deltagers spraglede lokale klædedragter.
Kanonen ser måske ikke så drabelig ud. Men larme kan den. Vinduerne klirrer mange kilometer væk og drønet ruller langt ud i daltunnellen.
Det var en regulær bondehær, som for omkring 300 år siden stoppede den svenske arme tæt på Westendorf i 30 års krigen. Mange af bønderne var udelukkende bevæbnet med deres redskaber, hvilket symboliseres i optoget. Og noget kunne tyde på, at også kvinder deltog i slaget.
De fire musikere i Alpenspektakel er uomtvisteligt fremragende musikere. Men med komikken har de det lidt sværere. Så lidt mindre komik og mere musik vil helt sikkert forhøje stemningen hos publikum hver onsdag i den store Alpenrosesaal i Westendorf.
Overalt i Tyrol rager kirketårnene op. De fleste smukke og dekorative.
Der er smukt i det indre Innsbruck. De gamle, velholdte og maleriske huse er en lise for øjet.
Overalt i Tyrol rager kirketårnene op. De fleste smukke og dekorative.
Det er en god ide at tage pengene med, hvis man vil købe noget hos krystalfabrikanten Swarovski. Dette herlige eksemplar af en krystaltiger koster den nette sum af 112.000 kroner. Det er dog også muligt at købe nips til mere overkommelige priser.
Den verdenskendte Swarovski krystalglasværk i Innsbruck er ikke nogen lille butik. Ud over at beskæftige mange tusinde mennesker, har man også et omfattende sortiment af alskens krystalvarer. Og det er ikke blot vaser og glas, men alt muligt. Fabrikken har et pompøst center, med mange oplevelsesrum og en stor salgsudstilling. Indgangen er formet som et abelignende ansigt.
Folk i Tyrol gør meget ud af deres huse. Og uanset man måske godt kunne få det indtryk, at blomsterne i altankasserne passer sig selv, så skal man stort set over dem hver dag, hvis den smukke fremtoning skal bevares.
Det vil næppe gøre sig derhjemme. Men i et smukt alpelandskab på alpekroen ”Gassnerwirt” og ægte tyrolerstemning er det rigtig hyggeligt. Andreas Aschaber er en ren mester på harmonikaen, og så kan han synge igennem.
Det ser farligt ud, når dristige paraglidere udfører deres ekvilibristiske tricks højt oppe under himlen. Ind imellem er der så mange af dem, at det synes at være et helt held, at ingen ramler ind i hinanden.

Faktabokse:

REJSEN

Busrejsen på ni dage til den lille by Westendorf i Tyrol med Gislev Rejser kostede 5198 kr pr. person i dobbeltværelse (2015-priser). Enkeltværelse knap 600 kr ekstra. Inkluderet er halvpension og en udflugt til et krystalglasværk og Innsbruck samt lille byrundtur i Westendorf. Prisen varierer lidt efter sæson og nogle afgange er kun på otte dage.

  Mulighed for gratis parkering under ferien i aflåst P-område i Vamdrup.

UDFLUGTER/ARRANGEMENTER:

  1. Besøg på Jause (lille alpekro) med tyrolerunderholdning og et bræt med lokalt pålæg og brød. 215 kr pr.  person.
  2. Bustur til Mozarts fødeby Salzburg med rundtur og besøg på forskellige seværdigheder. 175 kr
  3. Show med Alpenspetackel i Alpenrosen sal i Westenddorf. Entre 105 kr (14 euro.)
  4. Bjergbanetur fra Kitzbühl til 1655 m høje Hahnenkamm med mulighed for frokost med udsigt. 195 kr.
  5. Sejltur på Tyrols største sø, Achensee 950 m over havets overflade. 195 kr.

Reportagen publiceret i: Fyens Stiftstidende, Fyens Amts Avis, Vejle Amts Folkeblad, Fredericia Dagblad, Horsens Folkeblad og JydskeVestkysten.

Rejsedeklaration: Rejsen blev finansieret af Gislev Rejser. Bureauet har ikke haft indflydelse på reportagens indhold.