Nyd de maleriske byer, giv rum for de kulinariske muligheder og læs om den kendte vin-regions spændende og dramatiske fortid
Af Ole C. Jørgensen
Fotos: Steen Vig Leonhard
Man kan nå at besøge de væsentligste seværdigheder i Alsace på en dag. Det fremgår af skønmalede annoncer fra forskellige rejsebureauer. Og det skal nok passe.
Men så bliver oplevelsen af den smukke og fascinerende region mellem Rhinen og bjergkæden Vogeserne altså også derefter.
Det kan vi tørt konstatere efter en busrejse til Alsace. Her er der afsat tre dage til at opleve regionshovedstaden Strasbourg, vinbyerne Colmar, Eguisheim, Ribeauvillé og Kaysersberg plus en vinsmagning hos Vins Lorang i Katzental. Og det er fint, om end man sagtens kan tilbringe flere dage i området for på godt fynsk at ”fla’ u’.” (Flade ud)
Lad det være sagt med det samme. Hele Alsace-området er i sommersæsonen præget af mange turister. Men det er, som om rammerne kan bære det. Vel sagtens fordi myndighederne – formodentlig med hård hånd – har hæget om de gamle bydele og holdt alle påtrængende reklamebudskaber nede, så de gamle byers autentiske udseende er bevaret. Hvilket gør det til en rendyrket lise for sjælen og en vederkvægelse at gæste den historiske vin-region.
Vores udgangspunkt er det hyggelige familieejede Hotel des Vosges i landsbyen Klingenthal, på hvis store udsigtsterrasse vi hver aften nyder en sublim middag og lader dagens mange indtryk fordøje.
Kanalrundtur
Strasbourg er det mest indlysende sted at starte rundturen. Her er sat en god halv dag af til udforskning af den gamle del af byen, som er omkranset af kanaler fra Rhinen. Og hvor den store gotiske domkirke fra 1439 med sit karakteristiske tårn knejser i midten af området.
Det er sin sag at guide 48 danske turister gennem en storbys mange krinkelkroge. Men rejseleder Heidi Toft Simonsen er ferm til at holde øje med os, samtidig med at Strasbourgs omfattende historie bliver kogt ned til et format a la den berømte magiterning.
Selv lidt over 36 graders varme i stillestående luft er ikke i stand til at ødelægge oplevelsen af at gå mellem de ofte fire etager høje og meget velholdte bindingsværkshuse.
Apropos det kulinariske er der rigtig mange fristende udendørs restauranter i den indre by. Og vi opdagede i øvrigt, at der ikke kun serveres turistmad af overskuelig kvalitet, men også lækre frokostretter med franske specialiteter som marinerede muslinger med pomfritter, tartes flambees, som nogle kalder en fransk pizza, og så den forkætrede foie gras. Alle retter som kan garneres med en af de nærmest utallige Alsace-vine.
En kanalrundtur på en god times tid bliver der også tid til. En glimrende måde at opleve det gamle Strasbourg fra en anden vinkel. Sejladsen runder også Europa-Parlamentets officielle hjemsted i Strasbourg. Vel nok mest berygtet for sit rejsecirkus. Altså at parlamentet en gang om måneden må pakke alt ned i Bruxelles og arbejde en uge fra Frankrig. For derefter at pakke igen.
Frihedsgudinden
Den næste dag sætter vores chauffør Jan Søgaard kursen mod Colmar. Det er en hyggelig tur igennem maleriske landsbyer og med vinmarker så langt øjet rækker.
Nogle kilometer før vi når bymidten troner pludselig den amerikanske Frihedsgudinde frem i vores synsfelt. Godt nok i en reduceret udgave. Men alligevel.
At møde hende placeret midt i en af Colmars rundkørsler er noget af en overraskelse. Og dog så alligevel ikke.
Ophavsmanden til den pompøse statue er nemlig fra Colmar. Det er billedhuggeren Frederic Auguste Bartholdi (1834-1904). Og det er til hans ære at byen har rejst en kopi i kvart størrelse.
Når man ser hvilket verdenskendt symbol Frihedsgudinden ved indsejlingen til New York er blevet kan det nok overraske, at den bestemt ikke blev til uden udfordringer.
For amerikanerne modtog ikke helt ideen i den ånd, den blev givet. Mange var skeptiske, og det tog flere år, før der var samlet så mange penge ind at den kunne opføres. Men det taler man ikke så meget om i dag.
En af de bedste måder at få et overblik i Colmar er at tage et af de små tog, som har udgangspunkt ved stormagasinet Monoprix. Dels er der meget at se undervejs, og dels er der dansk tale i høretelefonerne. Godt nok elektronisk genereret, men en stor hjælp til at få identificeret de seværdige steder.
Colmar benævnes som vin-hovedstaden i Alsace. Det skal ikke bestrides. Men det er vigtigt at understrege, at de mindre byer – Eguisheim, der betegnes som den smukkeste vinby i regionen, Ribeauvillé, Riquewihr og Kaysersberg – bestemt også kalder på et besøg. Og vel at bemærke et af dem, hvor man ikke bare stopper op og ruller vinduet ned.
Selv om byggestilen i Alsace er meget ens, har byerne alle deres særpræg, og historie. Ligesom mange kendte verdensborgere enten er født i området eller har trådt deres voksen-sko her.
En af dem er lægen, musikeren, og filosoffen Albert Schweizer, som blev født i Kaysersberg, og som 90-årig endte sine dage i Gabon i Afrika, hvor han i en menneskealder drev et junglehospital. Bystyret i Kaysersberg har oprettet et lille museum om hans vidtstrakte virke.
Omskiftelig historie
Når man siger Alsace, er det vigtigt, at man er bevidst om, at det på tysk hedder Elsass. Og at regionen gennem århundreder har været et stridspunkt mellem Frankrig og Tyskland.
Den ultrakorte version er, at området i 1871 bliver annekteret af Det Tyske Kejserrige efter Frankrigs nederlag i den fransk-preussiske krig. Efter 1. verdenskrig bliver det igen fransk, lige indtil Hitlers tropper i 1939 besætter området.
I kølvandet på Hitlers mislykkede Ardenner-offensiv i 1944 bliver hele Alsace-regionen igen fransk. Men den tyske tilstedeværelse gennem snart et par århundreder har sat sit præg på både sprog, navne og ikke mindst byggestil. Og selv om det franske sprog er det officielle, så indgår mange tyske ord stadig i det lokale sprogbrug ligesom forskellige lokaliteter fortsat har navne, der giver mindelser om et grænseland med skiftende nationalitet.
Om rejsen:
Journalist og fotograf var inviteret af Gislev Rejser, som betalte rejsen og delvis ophold.
Prisen:
Turen til Alsace var et led i Gislev Rejsers 7-dages busrejse til Alsace og Rhinen. Pris 5300 kr med indkvartering i dobbeltværelse, incl. halvpension, rundhåndet vinsmagning og flere udflugter.
Prisniveauet på flydende og fast føde i Alsace er – sammenlignet med andre europæiske turist-magneter – generelt rimeligt i forhold til det danske.
Reportagen optaget i følgende medier:
Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, JydskeVestkysten, Vejle Amts Folkeblad, Fredericia Dagblad, Horsens Folkeblad, Århus Stiftstidende, Randers Amtsavis, Viborg Stifts Folkeblad, , Dagbladet Holstebro-Struer, Dagbladet Ringkøbing-Skjern og Helsingør Dagblad.