Stærkt sømandskab i Vestmanna sund

Mellem fuglefjeld og søpapegøjer på Færøerne

Tekst & foto: Ole C. Jørgensen

  Der skal mere til end blot et par rolige hænder og tungen lige i munden. Det her kræver sømandskab på meget højt niveau og formodentlig også et vist mål af dristighed parret med realistisk selvsikkerhed.

  Vi er med en turbåd – ”Frotur” – sejlet ud fra Vestmanna havn på den vestlige side af Færøernes største ø Streymoy. Og lige nu er vi på en dristig sejlads ind imellem nogle større klippeformationer.

Et eksempel på, hvor hurtigt vejret kan skifte på de små øer i det nordlige Atlanterhav. For må minutter siden lå bjerget i baggrunden indhyllet i strålende sol. Nu har tæt tågebanke lagt sig over den øverste del og noget tyder på at resten også er dækket.

  Det skal nok prøves for helt at forstå oplevelsen. Men banalt handler det om, at vi over skibets højtaler har fået besked om, at båden nu sejler ind ad et hul i klippesiden, og derinde vil der være mulighed for at iagttage et spændende fugleliv. Samt at det er en god ide at tage en af skibets sikkerhedshjelme på.

Der er flere vandveje ud fra den næsten omkransede lagune. Vi nyder i den grad synet under de monumentale klippeformationer, mens vi er på vej mod åbent hav.

  Hullet i klippevæggen ser fra ”Froyur” ikke ud af noget særligt, og man spekulerer uvilkårligt på, hvordan båden skal komme igennem. Ligesom der nok er nogen som – hvis vi slipper godt fra det her – leger lidt med tanken om, hvordan vi så kommer ud igen.

  Alle, som sidder ud mod bådens ræling på det øverste udsigtsdæk, trækker instinktivt hænderne til sig. Af gode grunde. Der vil næppe være plads til dem, hvis en af bådens sider skulle skrabe mod klippevæggene.

Vel ikke noget at sige til, hvis flere tvivler på, om vores turbåd kan gå igennem denne beskedne sprække i klippevæggen. Men det kunne kaptajnen. Endda uden at båden ramte klippekanten – hverken til højre eller venstre. Virkelig sømandskab.

  Den livlige snak forinden er ganske forstummet, mens der tages ladegreb på alt, hvad der kan fotografere.  

  Men sikkert fører kaptajnen ”Froyur” ind i et smukt lagunelignende sted med høje grønklædte fuglefjelde. Her åbner sig et fascinerende naturtableau, hvor hundredvis af søfugle kaster sig ud fra klippehylderne i en sand myriade af liv. Mange af dem med kurs mod det åbne hav for at fange føde til sig selv og deres unger.

  Herinde åbenbarer sig også udvejen. Det viser sig, at klippeformationerne, vi netop er sejlet igennem, blot er en del af et større fjeldkompleks, som flere steder når op i langt over 100 meters højde. Og nu viser sig ikke blot en mulighed for at komme ud, men nærmest en labyrint af vandveje ud til åbent hav.  

Så er der lys forude. Det bevoksede fuglefjeld dukker op med myriader af larmende fugle.

  Anspændtheden viger for det betagende syn. Vel også foranlediget af imponerthed over, at det lykkedes at sejle båden herind uden så meget som at strejfe klipperne. Så nu er der bedre tid til at nyde udfarten, som nærmest minder om et slags forhindringsløb mellem høje klippeformationer.

  Efterfølgende fortæller besætningen dog, at det ikke er en øvelse, turisterne kan påregne at opleve hver gang. Tre væsentlige forhold skal være optimale, nemlig strøm, vind og tåge. Hvilket man ikke behøver at have været på Færøerne mange dage for at forstå.

  Kaptajnen har taget farten af for at vi kan nyde den betagende oplevelse, som ikke bliver ringere af, at vejrguderne i dag ser i nåde til os. Højt solskinsvejr er – som de fleste bekendt – ikke noget man kan tage for givet på Færøerne, hvor selv dramatiske vejrskift kan forekomme indenfor få minutter.

Det er svært at blive træt af den betagende udsigt, som hele tiden skifter. Her ved udsejlingen fra Vestmanna havn med byen og de grønklædte fjeldformationer i baggrunden. For god ordens skyld skal det nævnes, at det ofte forekomne gråvejr – tåge og regn – jævnligt decimerer det smukke syn.

  På vores vej ud gennem klippeformationerne lægger turbåden yderligere et par gange ruten inden om nye forrevne klippeformationer, før vi med synlig kølvandsstribe begiver os tilbage til Vestmanna.

  Et betagende syn er de vidtstrakte klipper på begge sider af Vestmannasund. De er i stor udstrækning dækket med grønt græs, hvor græssende får blandt få huse bidrager til et storslået syn.

  Det ser idyllisk ud. Men livet her er ikke lutter idyl. Det skiftende og ofte hårde vejrlig er en udfordring for livsvilkårene i de mange små bygder på de 18 færøske øer.

Det kan måske være svært at se det. Men disse to beboede huse ligger langt – rigtig langt – fra asfalteret alfarvej. Og det herfra ikke muligt lige at smutte hen til supermarkedet, hvis der mangler lidt fløde til sovsen.

  Vel tilbage i havn venter frokostbuffet’en i en lille restaurant i forbindelse med turistinformationen. Her er man kendt for sin fiskesuppe.

  Har man lyst, er der også et – noget bemærkelsesværdigt – lille museum på første sal. Her gengives afsnit fra den færøske saga i bedste Madame Tussaud-stil.

I Færøerne skal også pigerne lære at ro og dermed også, hvordan man gebærder sig i det våde element. Både når havet er helt blankt og når det viser tænder.

  Man kan diskutere om det er en oplevelse for børn og svage sjæle. I hvert fald er det et yderst livagtigt og meget blodigt sceneri, vi præsenteres for. Præcis som beretningerne i sagaerne, som vi får på dansk i de udleverede øresnegle.

Vores turbåd ”Froyir” – her på vej til kaj ud for Vestmannas turistcenter – ser måske ikke ud af så meget. Men det er et uhyre manøvredygtigt skib med to meget kraftige uafhængige motorer. Og så er det selvforståeligt bygget til sejlads i disse farvande.

Om rejsen

Journalisten var inviteret af Gislev Rejser, som sørgede for rejsen og delvist opholdet. Bureauet havde ikke indflydelse på reportagens indhold.

Bådturen på Vestmannasundet indgår i Gislev Rejsers otte dages rejse til Færøerne. Prisen for denne rejse er 12.300 kr, hvor de fleste måltider og udflugter er inkluderet. Bådturen er tilkøb. Sammen med frokost, besøg på Sagamuseet og transport er prisen 575 kr.

  Der flyves med det færøske Atlantic Airways fra henholdsvis Billund og København.

Reportagen optaget i følgende medier:

Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, JydskeVestkysten, Vejle Amts Folkeblad, Fredericia Dagblad, Horsens Folkeblad, Århus Stiftstidende, Randers Amtsavis, Viborg Stifts Folkeblad, , Dagbladet Holstebro-Struer, Dagbladet Ringkøbing-Skjern og Helsingør Dagblad.