F’ljód-koncert i Torshavn

Stemningsfyldt nærmusikalsk oplevelse med Elin Brimheim Heinesen i barndomshjemmet

Tekst & foto: Ole C. Jørgensen

  Det her må være indbegrebet af en intim-koncert. Vi er stuvet omkring 25 gæster sammen i sangskriveren, komponisten og sangeren Elin Brimheim Heinesens dagligstue i Torshavns gamle bydel.

Den næsten 1000 år gamle gård er fortsat en spillevende ramme om en landbo-families liv

  Nu gør det heller ikke oplevelsen mindre, at optakten har været en rask lille gå-tur her gennem en del af Torshavns gamle bydel med maleriske historiske huse.  

Torshavns gamle bygninger blander sig naturligt med den nyere bygningsmasse. Her set oppe fra højdedraget omkring byen. I midten ses domkirken fra slutningen af 17-tallet og øverst til højre det gamle fæstningsværk, Fort Skansin. Sidstnævnte strammer fra 1580 og bygget for at beskytte Torshavn. Under englændernes besættelse af Færøerne under 2. verdenskrig havde Royal Navy hovedkvarter her.

   Sangeren og hendes medspillende guitarist Eydun Mohr Hansen – hvis borgerlige beskæftigelse er departementschef i det Færøske Landsstyre – har placeret sig i stuens bageste ende. Mindre end en meters penge fra de forreste tilskuere.            

   Umiddelbart måske ikke den mest optimale opstilling, men i virkelighedens verden – denne solfyldte juli-aften – smelter det hele sammen til en stemningsfyldt nærmusikalsk oplevelse.

  Vel også akkompagneret af den enkle og ægte optræden uden professionelle falbelader i en dagligstue, som oser af færøsk privatsfære. Og hvor man i høj grad føler sig som en del af sceneriet.

  Det er Elin Brimheim Heinesens forældres hus, hvor en del af det oprindelige møblement er bevaret. Forældrene var den berømte færøske forfatter Jens Pauli Heinesen, som her skrev nogle af sine omkring 40 værker. Hendes mor Maud Heinesen, var også forfatter. Og fra barnsben har Elin oplevet et hjem, som har været åbent for især kunstnere.

Torshavns gamle bydel er ikke stor, men det er fascinerende at slentre gennem de smalle gader, som er anlagt før bilerne holdt deres indtog. Også selv om regnen siler ned.

  I dagens anledning er dagligstuens forskellige stole suppleret med tæt opstillede sammenklappelige stabelstole. Fra denne utraditionelle publikumsposition lyttes der intenst og interesseret. Og spørgelysten er stor, når lejlighed gives. Midtvejs i koncerten er der kaffe og kage at hente i sangerindens lille hyggelige køkken. 

Med stor professionalitet og indlevelse tager Elin Brimheim Heinesen os med gennem sit spændende liv i både Færøerne og Danmark.

   Alle numrene er skrevet og sunget af Elin Brimheim Heinesen. Med behørig indføring i teksterne, som synges på færøsk, men med dansk tekst på en fladskærm mellem musikerne, kommer vi tæt på Elin, hendes forældre og den færøske mentalitet.

  Nu er Elin Brimheim Heinesen heller ikke hvem som helst. Nok er hun ikke kendt i større omfang i Danmark. Men på Færøerne har hun i mange år optrådt som jazz-sangerinde og senere underholdt med sine sange, som blandt er udgivet på et par albums. Et nyt er på vej med en større orkesterledsagelse.

  Med stor professionalitet tager hun os gennem sit liv, der blandt andet rummer et omkring 20-årigt ophold i Danmark. En fortælling og nogle sange det er svært ikke at blive grebet af.   

  Dagligstuekoncerterne i de nordatlantiske øers hovedstad er et forholdsvis nyt fænomen. Begrebet er opstået for nogle år siden, og kaldes med et færøsk ord ”F’ljód”. På dansk noget i retning af hjemmekoncert.

  Det startede angiveligt med små koncerter i private hjem, og invitationerne kom i et opslag eller efter mund-til-øre metoden.

  I dag har begrebet bredt sig, og Elin Heinesen har jævnligt koncerter i sin stue. Således har Gislev Rejser, som vi er med denne aften, en koncert indlagt i sine mere end en halv snes rejser til Færøerne i denne sæson. Arrangementet er et tilkøb – 295 kr – men eftersom rygtet om en hyggelig og opbyggelig aften er løbet i forvejen, deltager stort set hele gruppen.

Om rejsen:

  Journalisten var inviteret af Gislev Rejser, som betalte rejsen og delvist opholdet.

  Besøget på Færøerne er en del af Gislev Rejsers otte dages rejse til de 18 Nordatlantiske øer.

  Prisen for denne rejse er 12.300 kr, hvor de fleste måltider og udflugter er inkluderet. Vær opmærksom på, at prisniveauet i Færøerne er meget lig det danske – med pil opad. Rejsen er ikke egnet for gangbesværede.

Reportagen optaget i følgende medier:

Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, JydskeVestkysten, Vejle Amts Folkeblad, Fredericia Dagblad, Horsens Folkeblad, Århus Stiftstidende, Randers Amtsavis, Viborg Stifts Folkeblad, , Dagbladet Holstebro-Struer, Dagbladet Ringkøbing-Skjern og Helsingør Dagblad.

Med sine godt 19.000 indbyggere er Torshavn en af verdens mindste hovedstæder. Men til gengæld er beliggenheden en af de smukkeste – i hvert fald i en sen aftentime lige efter solnedgang.