Alt er ved det gamle

Glædeligt gensyn med Rüdesheim efter mere end tre årtier

Af Ole C. Jørgensen

  Det er et hyggeligt, men også et lidt stilfærdigt gensyn efter snart tre årtier. Rüdesheim ligner fortsat sig selv – sådan som vi husker den. En lille by med en halv snes tusinde indvånere ved Rhinen og som i sommersæsonen bliver invaderet af tusindvis af turister.

  Specielt danskerne og i det hele taget skandinaverne er flittige gæster i området, som ligger omkring 65 km vest for Frankfurt. Faktisk i så stort tal, at nogle – lidt i overmod – på et tidspunkt begyndte at tale om lille Skandinavien.

Fra svævebanen mellem Rüdesheim og den store Niederwalddenkmal er der en betagende udsigt over både by, flod og omegnen. Foto: Steen Vig Leonhard

   For siden busrejsernes gennembrud i 60’erne er tusindvis af danskere valfartet til byen. Mange af dem år efter år. Ikke blot i feriesæsonen, men også til det årlige julemarked, hvor byen efter sigende er pyntet op til den helt store guldmedalje.

  Elvis kom forbi

   Og ind imellem kommer byen på verdenskortet. Gæster i den meget modne aldersgruppe vil sikkert kunne huske en scene fra Elvis Presleys film efter hans soldatertid i Tyskland, G.I. Blues fra 1960. Det er her han synger ”Pocketful Of Rainbows” under en tur i gondol nr. 76 i Seilbahn Rüdesheim.

  Vi bliver indkvarteret på Hotel Zum grünen Kranz oppe i byen. Her modtages vi af værtsfamilien med indehaveren, Ralf Nägler, i spidsen. De byder på et glas forfriskende kølig riesling, mens vi tjekker ind og får lidt praktisk information.

  Hotellet ligger lige ud til den lille delvis bilfri hovedfærdselsåre gennem byen, Oberstrasse. Hvilket betyder, at vi har direkte adgang til den indre bys herligheder.

  Det er charmerende – set med vores øjne – at ikke to værelser er ens. I den gamle bygningsmasse, som hotellet tydeligvis har bredt sig til i årenes løb, er der hyggelige krinkelkroge og visse steder smalle trapper.

  Og her må familiens unge træde til med at bære kufferterne op. En øvelse de tydeligvis er helt fortrolig med. Som på stort set alle tyske hoteller og gasthaus’ er der pinlig rent, og tingene fungerer.

  Det er i øvrigt også her, vi om aftenen diverteres med glimrende fire-retters menu af hovedsageligt lokale råvarer. Og som mange gæster vælger at spendere en god lokal flaske spätburgunder rødvin til.

    Værtsfamilien driver ikke alene hotel og restauration, man er også aktiv med vinproduktion. Det kan man forvisse sig om ved at besøge deres vinforretning skråt overfor hotellet. Ud over egen produktion er en god del af egnens producenter repræsenteret, herunder ikke at forglemme den ganske glimrende tyske cognac-lignende Aschbach Uralt. 

  Mere sjældent end kønt  

Niederwalddenkmal, som den tyske kejser Wilhelm lader opføre oven for Rüdesheim som en markering af samlingen af det tyske rige i 1871 er monumental. Men de fleste vil nok også opfatte det som mere sjældent end kønt. Foto: Steen Vig Leonhard

  Er man til andet end smuk udsigt, hyggelige gader og gode udskænkningssteder så er der faktisk masser at opleve. Både lige omkring byen, men også indenfor kort afstand. Bl.a. en sejltur på Rhinen, en slentretur i den noget større by Bingen på den anden side af Rhinen, Siegfrieds Mechanisches Musikkabinet og klosteret Sct. Hildegard

  Start eventuelt med at tage kabelbanen op til det monumentale Niederwald-denkmal, som kejser Wilhelm fik rejst i anledning af samlingen af det tyske rige efter den fransk-preussiske krig i 1871.

  Monumentet er så voluminøst, at det tydeligt kan ses nede fra byen. Uden at fornærme nogen kan man vist godt sige, at det er mere sjældent end kønt. Til gengæld er der fra stedet en pragtfuld udsigt over blandt andet Rüdesheim og omegn herunder et stort stykke af Rhinen.

Drosselgasse

  Alle, der har besøgt Rüdesheim, kan ikke undgå at stifte bekendtskab med byens største turistattraktion, Drosselgasse, i den vestlige ende af byen.

  For de uindviede kan oplyses, at det er en tre meter bred og 144 meter lang gade med mange gamle bygninger inde bag påtrængende reklameskilte. Den velbesøgte gade rummer masser af restauranter, ølstuer og souvenirbutikker.

Her midt på aftenen er der ikke meget liv i Drosselgasse og stort set alle etablissementer er lukket eller ved at gøre det. Kun et par enkelte steder er der liv og musik. Foto: Steen Vig Leonhard

  Om aftenen er der levende musik på flere af restauranterne, hvor danselystne i stort omfang benytter lejligheden til at svinge benene til tonerne af det forrige århundredes store og fortsat kendte hits.

  I denne sommer er antallet af gæster dog noget mindre end under fordums storhed. Selv om vi ankommer i uge 30 midt i højsæsonen er det tydeligt, at der er plads til en del flere gæster.

  Adspurgt nævner lokale, at to års corona-nedlukning har været svært at komme sig efter. Andre peger på ændrede ferievaner eller at de hyggelige omgivelser appellerer mere til den ældre generation end til den yngre.

  Men hvorom alt er, betyder det, at den før så livlige Drosselgasse i aftentimerne – i hvert fald midt på ugen – præges af lukkede forretninger og restauranter.

Herinde i gårdhaven til hotel Rüdesheimer Schloss er der liv og glade dage, når husorkesteret giver den gas med 50-60 år gamle iørefaldende schlagere. Foto: Steen Vig Leonhard

  Blot på et par af gadens etablissementer er der liv og glade dage. Således i gårdhaven til Rüdesheimer Schloss, hvor et eminent tre-mands orkester i den grad evner at ramme et modent publikums smag med det resultat, at indtil flere kaster sig ud i en livlig dans.

  Men nu er livet også andet end tant og fjas. Områdets maleriske natur med de mange små byer, de gamle borge som knejser på nærmest enhver stor klippe, de mange vinmarker og ikke mindst produkterne herfra, er bestemt en rejse værd omkring dette stykke af Rhinen. Og for den sags skyld også en lise for sjælen, hvis man søger det.

  Så intet overraskende i, at mange trækker i traveskoene og begiver sig ud på områdets mange stier eller sætter sig på jernhesten for at udforske den nærmeste omegn.

Om rejsen:

  Turen til Rüdesheim var et led i Gislev Rejsers 7-dages busrejse til Alsace og Rhinen. Pris 5300 kr med indkvartering i dobbelt-værelse, incl. halvpension, vinsmagning og flere udflugter.

  Generelt er prisniveauet i Rüdesheim – sammenlignet med andre europæiske turistmål – rimeligt, og under det danske.

  Journalist og fotograf var inviteret af Gislev Rejser, som sørgede for rejse og delvis ophold.

Rejsereportagen optaget i Jysk Fynske Mediers rejsetillæg, Rejser, som bringes i følgende dagblade:

Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, Vejle Amts Folkeblad, Fredericia Dagblad, Horsens Folkeblad, JydskeVestkysten, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Dagbladet Holstebro-Struer, Viborg Stifts Folkeblad, Randers Amtsavis, Århus Stiftstidende og Helsingør Dagblad.