Træt af turistmad, prøv agriturismo

Oplev den ægte vare i landlige omgivelser på et af Apuliens mange masseria’er

Af Ole C. Jørgensen

  Træt af italiensk turistmad?  Så prøv at finde en af de mange agriturismo –landsteder – hvor man driver en rustik restaurant. Her kan man stort set altid opleve den ægte italienske madkultur med gode råvarer.

Udefra minder Masseria Priore mest af alt om et gammelt fæstningsværk. Det er næppe nogen tilfældighed, eftersom området i tidligere århundreder blev hærget af alle typer banditter. Men man skal ikke lade sig snyde af det udvortes. Indenfor er de gamle stalde og oplagsrum indrettet i lyse lokaler og med smagfuld landlig udsmykning. (Foto: Kirsten Vig Jørgensen)

  Masseria Priore i udkanten af Pezze di Greco på den italienske støvlehæl er netop sådan et sted. På vej derhen er vores forventninger moderate, men nu hvor vi sidder midt i et yderst delikat og velsmagende italiensk måltid med mange forskellige små-retter må vi sande, at vores Gislev-rejseleder Connie Olsens beskrivelse af den forestående middag mere end opfyldes.

  Udefra gør Masseria Priore ikke det store væsen af sig. Den gamle landejendom minder mere om en fæstning end en bondegård. Men det har sin forklaring. Tiderne her i Apulien – specielt ud mod Adriater-havet – har ikke altid været så rolige som i dag. Derfor blev mange af de større gårde bygget, med forsvar for øje.

Hvis nogen går sultne herfra, er man selv ude om det. Men det ser heller ikke ud til, at nogen her ved bordet er utilfredse med hverken de spændende små retter eller den lynhurtige servering. (Foto: Kirsten Vig Jørgensen)

  Vi – et større selskab – er bænket i hyggelige omgivelser i det, der tydeligvis er en tidligere stald at dømme efter de murede fodertrug langs den ene væg og de rundbuede lofter.

  Det starter afslappet med oliven og lidt snaks. Men derefter går det slag i slag. Den ene lille veltillavede servering af gode lokale råvarer følger efter den anden. Et sandt bombardement af lækkerier.

Vi er bænket i det som tidligere helt givet har fristet en tilværelse som stald for gårdens husdyr. Læg mærke til det rundbuede loft samt foderkrybben til højre, som nu fungerer som udstillingsplatform for et bredt sortiment af lokale vine og olivenolie. (Foto: Kirsten Vig Jørgensen)

  Vi indser hurtigt, at en udtømmende beskrivelse af de enkelte retter er en umulighed. Blot må vi konstatere, at det er utroligt, hvor lækkert syltede løg, auberginer, kødboller, tørrede tomater, grøn peber og i det hele taget nabolagets grønsager kan smage, hvis de vel at bemærke tilberedes efter gamle italienske opskrifter. 

Her i Masseria Priore er der ikke sparet på hverken vådt eller tørt, hvilket helt sikkert er med til at befordre en god stemning. Læg i øvrigt mærke til tjeneren: Han er fuldt fokuseret på at alt fungerer optimalt.(Foto: Kirsten Vig Jørgensen)

  Og det går tjept. Godt nok er der kun en enkelt tjener til et halvt hundrede gæster. Men med en systematik og hurtighed, som nærmest har karakter af en veltilrettelagt militær mission, når vi ikke at opleve pauser i serveringen.

  Til gengæld gætter vi på, at der må være en del flere i køkkenet, når så mange retter til så mange mennesker skal laves og rettes an.

  Men nej. Da vi efter middagen kalder dem frem med taktfaste klapsalver er der siger og skriver: to dygtige kogekoner.

Et fantastisk køkken- og serveringhold på Masseria Priore. Ingen af dem taler dog andet end italiensk, så de må nøjes med taktfaste klapsalver fra et meget tilfreds selskab. (Foto: Kirsten Vig Jørgensen)

  Et lille tip: Hvis man er til god olivenolie, er der efter middagen mulighed for at købe noget med hjem. Det er i fly-venlige størrelser – altså ikke store flasker. Nævnes skal det også at prisen er proportional med kvaliteten. 

Efter en veloverstået middag er der glade smil hos ejeren (th) og stedets enlige lynhurtige tjener. Og det har de også kun grund til. Maden er i absolut topklasse, det hele er afviklet lige så præcis som en militær øvelse og væsentligt af alt: Gæsterne er tilfredse. (Foto: Kirsten Vig Jørgensen)

Ulejligheden værd

  Det koster måske lidt research at finde frem til et af de såkaldte agriturismo-steder. Men det er stort set altid ulejligheden værd.

  Der er forskellige typer af agriturimo-gårde. Nogle steder er det kun for grupper med forudbestilling, andre steder kan man blot droppe forbi og ofte er der overnatningsmulighed. Masseria Priore er desværre et af de steder, hvor man skal være en del af en gruppe, ligesom der kræves forudbestilling.

  Vores dansk/italienske guide Luisa Valesin – i øvrigt med en studentereksamen fra Greve Gymnasium og som nu er italiensk gift og bor i området – fortæller, at der er mange hyggelige agriturismo-steder, og at interessen for dem er støt stigende.

  Selv fremhæver hun to steder i området, nemlig Masseria Curatori i Monopoli et halvt hundrede kilometer syd for Bari og Masseria Lama San Giorgio. Her er både restaurant og hotelværelser, ligesom der disse steder er mulighed for at komme på madkursus og øve sig i italiensk kogekunst.

Faktaboks

Besøget på Masseria Priore var en del af programmet i Gislev Rejsers ”Apulien – Syditaliens frodige hjørne”. Med fly direkte fra Sønderborg til Bari. Næste år bliver der direkte forbindelse til Bari fra Odense Lufthavn.

  Rejsen omfatter ud over besøg i på Masseria Priore udflugt til trulli-byen Alberobello, barokbyen Lecce, hovedbyen på Apulien, Bari, og hulebyen Matera i regionsbyen Basilica og meget andet.

  Alle udflugter er inkluderet i prisen på kanp 8000 kr for otte dage, mens frokost og fire middage er på egen hånd

Journalist og fotograf var inviteret af Gislev Rejser, som sørgede for transport, ophold og forplejning. Selskabet har ikke indflydelse på reportagens indhold.

Optaget i følgende dagblade:

Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, JydskeVestkysten, Vejle Amts Folkeblad, Fredericia Dagblad, Horsens Folkeblad, Århus Stiftstidende, Randers Amtsavis, Viborg Stifts Folkeblad, Dagbladet Holstebro-Struer, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Helsingør Dagblad.