Dristige klippespring er stor turistattraktion

Italienske Polignano a Mare byder på andet end en malerisk gammel by

Af Ole C. Jørgensen

Det ser halsbrækkende ud – ja flere tøver ikke at kalde det livsfarligt eller det der er værre.

Der er ikke så meget strand omkring den højt og smukt beliggende Polignano a Mare. Så man må – som det fremgår af billedet – stuve sig godt sammen. Udspringene foregår fra klippepartiet til højre. Foto: Kirsten Vig Jørgensen.

  Egentlig er vi ”blot” kommet til Polignano a Mare for at nyde den gamle smukke by, men på et tidspunkt vækkes vores nysgerrighed af en gruppe medturister, som meget intens har rettet opmærksomheden mod en klippeformation overfor.

Her står en snes unge på forskellige klippeafsatser i forskellige højder. Og med jævne mellemrum springer en eller flere ud fra klipperne.

Her er vi oppe på øverste hylde – vel 10-15 meter over vandoverfladen. Ikke noget at sige til, at kammeraterne intenst følger den dristige udspringer, som netop har forladt klippekanten. Han er kommet godt fri af klippeformationerne og hans balance ser ud til at være i orden, så han ikke risikerer en smertefuld mave- eller rygplasker. Foto: Kirsten Vig Jørgensen.

  Ved første øjekast minder det om en handling forårsaget af umådeholden spiritusindtagelse eller det der er værre.

Men ingen af ”springerne” ser dog ud til at være drevet af andet end dyb koncentration og et efterfølgende yderst disciplineret spring. Nogle er mere dristige end andre. Førstnævnte springer fra omkring 10-15 meters højde, mens andre nøjes med fem-seks meter.

Et emne, som er genstand for nogen snak vore medturister imellem er, hvor dybt vandet egentlig er, og om det er fyldt med undersøiske klippeskær.

Konklusionen er todelt. De fleste mener der er dybt nok, mens andre mener, at springerne ved, hvor eventuelle underjordiske skær befinder sig. Hvorom alt er, så kildrer det i maven hver gang en af de unge vover pelsen.

Vi står tæt pakket på en af de højtliggende udsigtsplatforme i den maleriske turistby Polignano a Mare på Adriaterhavs-siden af den italienske støvles hæl og kikker over på den modsatte klippeside.

Det kan godt ske det ser legende let ud. Men at dømme efter de enkelte udspringeres koncentration og forberedelse til springet er det givetvis forbundet med en vis risiko. Vores klippespringer-veninde har desuden garderet sig ved at holde sig for næsen, så hun slipper for at få en masse vand ind i næseborene ved mødet med vandet. Foto: Kirsten Vig Jørgensen.

Udsprings-seancen viser sig ikke at være en enlig svale. Faktisk foregår det hele sommeren rundt. Og på nettet kan man læse, at stedet tiltrækker unge fra hele verden, som her træner deres udspringsteknik.

Ja faktisk er det så populært, at byen ind imellem er vært for internationale klippeudsprings-konkurrencer.

Selv den farvestrålende souvenir-sælger kan trænge til et lille hvil. Og så er det jo godt, at der næsten altid er et hyggeligt udskænkningssted indenfor rækkevidde i den gamle bydel. Foto: Kirsten Vig Jørgensen.

Så vi har fået en ekstra bust på opleveren under en hyggelig slentretur i Polignano a Mares gamle bydel.

Godt nok er Polignano a Mare ikke ene om at kunne fremvise en smuk og malerisk gammel by. En sådan findes mange steder i Middelhavsområdet. Men det, der gør byen til noget særligt, er den meget høje og smukke placering.

Her troner byen på en formation af kalkstensklipper. Og selvforståeligt er der herfra en smuk udsigt.

Allerede når man bevæger sig ind gennem hovedindgangen Arco Marchesale ‒ en smuk buegang fra det 16. århundrede – opleves det som at træde ind i en anden og mere fredfyldt verden. For her er den traditionelle gadestøj elimineret gennem et forbud mod stort set al motorkørsel og unødig larm.

Den imponerende buegang Arco Marchesale er hovedindgangen til Polignano a Mares gamle bydel. Foto: Kirsten Vig Jørgensen.

En oplevelse, som de færreste bliver trætte af. For det er en lise for sjælen stille og roligt at lade sig befordre på apostlenes heste gennem de kuperede og ofte smalle gader og blot lade tankerne få frit løb.

En slentretur i Polignano a Mares gamle bydel er en lise for sjælen. Dels er gadestøjen elimineret her og dels er det bare hyggeligt at gå på opdagelse mellem de over 1000 år gamle hvidkalkede huse med masser af frodige planter og blomster. Foto: Kirsten Vig Jørgensen.
Den uanfægtede kunstmaler i feltstolen er et godt udtryk for den afslappede og stille atmosfære som hersker i Polignano a Mares gamle bydel. Foto: Kirsten Vig Jørgensen
Vi er som sådan ikke faret vild i den gamle byens krogede og bakkede vejnet. Men vi ville blot gerne høre om den nærmeste vej til den gamle bys mest benyttede ud- og indgang. Og som det fremgår af billedet, fik vi vejvisning med store smil. Foto: Kirsten Vig Jørgensen.

Og så kan vi vel heller ikke forbigå det, som mange lokale fortsat opfatter som byens stolte søn. Sangeren Domenico Modugno, der ved det Europæiske Melodi Grand Prix i 1958 opnåede en tredjeplads med landeplagen ”Volare”, der for mere end et halvt århundrede siden blev noget af en landeplage i den vestlige verden. Den der på dansk kom til at hedde: ”Vi har det, åh,åh, så dejligt.”

Polignano a Mare har kvitteret for dåden med en statue af sangeren på byens promenade.

Det er lidt af et job at passe de mange store potteplanter i en by hvor stærk sol nærmest er en hverdagsgæst. Og hyggeligt er det at lade øjeblikket råde og blot nyde synet. Foto: Kirsten Vig Jørgensen.

Faktaboks:

Besøget i Polignano a Mare er et led i Gislev Rejsers ”Apulien – Syditaliens frodige hjørne”. Rejsen til Syditalien foregår med fly fra enten Sønderborg eller Odense til Bari og varer otte dage. Udflugter til en række af områdets seværdigheder inkluderet. Frokoster og fire middage er på egen hånd. Prisen er knap 8000 kr.

Reportagen optaget i følgende medier:

Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis, JydskeVestkysten, Vejle Amts Folkeblad, Fredericia Dagblad, Horsens Folkeblad, Århus Stiftstidende, Randers Amtsavis, Viborg Stifts Folkeblad, Dagbladet Holstebro-Struer, Dagbladet Ringkøbing-Skjern og Helsingør Dagblad.

Journalist og fotograf var inviteret af Gislev Rejser, som finansierede transport og ophold. Selskabet har ikke indflydelse på reportagens indhold.

Ingen seværdighed uden en souvenirbutik. Er en af de mere dekorative af slagsen. Foto: Kirsten Vig Jørgensen.
Det er måske en lille overdrivelse at hævde at der ikke findes køretøjer inde i den gamle bydel. Denne el-cykeltaxa mødte vi dog, men den larmede ikke bortset fra et par dyt i ny og næ til advarsel for uopmærksomme fodgængere. Foto: Kirsten Vig Jørgensen.
Blot en enkelt dekorativ detalje i Polignano a Mares gamle by. Foto: Kirsten Vig Jørgensen.
Det kan måske være lidt vanskeligt at se. Men den unge mand med de røde shorts – midt i billedet – er netop sprunget ud fra klipperne på Polignano a Mares kystlinje. Imens venter de tre på at det bliver deres tur. Foto: Kirsten Vig Jørgensen.